Dansk Smykkekunst

Danske håndlavede vintage smykker er verdenskendte for deres særpræget og unikke stil med mange detaljer samt kvaliteten i håndværket. Smykker har dog altid været populære gennem hele historien. Der har været mange forskellige stilarter i smykkeproduktionen som har afspejlet tiden og moden på det pågældende tidspunkt. Den industrielle revolution indførte en hidtil uset ændring af verden, og smykke mode og trends ændrede sig hurtigere end nogensinde før.  Danske smykker blev for alvor sat på verdenskortet i starten af 1900 tallet.

Art Nouveau

Stilen blev kaldt Art Nouveau eller Skønvirke stilen som varede fra år 1900 til ca. 1925. Med designere og sølvsmede såsom Georg Jensen, Thorvald Bindesbøll, Evald Nielsen, Anton Michelsen, Erik Magnussen og Bernhard Hertz nåede Danmark et kunstnerisk højdepunkt. Stilen tog afsæt i naturen og smykkerne bar præg af ’’Ornamentik’’ som er dekorationer baseret på slyngede og stiliserede bladmønstre. Hos Georg Jensen er skønvirke stilen stadig gennemgående i dag.

I 1920’erne opstod funktionalismen, også kaldet ’’Funkis’’ stilen som var et modsvar til skønvirke stilen og maskine produceret smykker blev hermed accepteret. Denne stil henvendte sig til flere klasser i samfundet og sølvsmede/designere såsom Hans Hansen, Just Andersen og Karl Gustav Hansen stod i spidsen af smykkerne i denne periode.

Art Deco

Art Deco perioden var en overgang imellem skønvirke stilen og funktionalismen. Den opstod i 1930’erne og var en blanding af funktionalitet og dekorationer med afsæt i naturen. Stilen beskrives som en slags dekorativ modernisme. Sølvsmede/designere såsom A. Dragsted, Evald Nielsen, A. Michelsen, Frantz Hingelberg og Johan Rohde var aktive kunstnere i denne periode.

1940-1950

Danske smykker i 1940 til 1950 var kendetegnet ved emalje arbejde hvoraf Anton Michelsens Marguerit smykker fik enorm popularitet. Stilen var enkelt og med et almindeligt udtryk men uden at gå på kompromis med kvaliteten og skønheden i smykkerne.

Henning Koppel begynder her en ny epoke i Dansk smykkekunst hvor han arbejdede for Georg Jensen. Det var abstrakte smykker men samtidig en blanding af den eksisterende tradition blandet med hans eget udtryk. Organisk blødhed og bevægelighed. Nanna og Jørgen Ditzel er her også designere der satte deres præg med unika smykker.  Bent Knudsen fra Kolding samt Hans Hansen skabte også populære smykker der den dag i dag er meget eftertragtet. Deres unika smykker prydet med ametyster og malakit var i høj kurs. Hermann Siersbøl var en af efterkrigstidens mest produktive designere og er værd at huske i denne periode. Hans filosofi var at alle skulle have råd til flotte smykker. Hans smykker er meget udbredt i Danmark grundet hans produktive periode.

1960 - 1980

I 1960 til 1980 var fokus på det fantasifulde og unikke design. Her har vi prominente designere såsom Niels Erik From fra Nakskov som er verdenskendt for smykker med forskellige former og prydet med mange forskellige sten. Bent Exner eksperimenterede med unika smykker i abstrakte former med kunstudtryk. Skulpturelle smykker som er utrolig eftertragtet blandt samlere.

Genbrugstanken begyndte allerede 1960érne som udfordrede begrebet smykkekunst. Nyfortolkning af smykkekunsten var med til at skabe nye stilarter. Pop-kunsten er blot én af dem som dukkede op i denne periode.

Dansk kunsthåndværk er for længst anerkendt i hele verden. Dygtige Danske designere stiller stadig krav til sig sig selv, til håndværksmæssige god udførsel, til kunstnerisk høj kvalitet og unikke designs.

Hos Danish Treasures er vi stolte over at kunne præsentere så mange forskellige smykker med historie fra mange kendte Danske designere fra det sidste århundrede. Det er en ære at kunne følge historien i form af smykkekunsten. Danske smykker er meget kendt for kvaliteten og den tid der er lagt i de håndlavede smykker samt omtanken og ideen bag. De er i sandhed individuelle kunsthåndværker.